Kroppsscanning / liggande meditation

Kroppsscanning har flera positiva komponenter:

  • Den övar dig att lyssna på din kropps signaler.
  • Den är ett effektiv verktyg för bättre sömn.
  • Den ger (likt allt inom mindfulness,) en möjlighet att bromsa stimuleringen av hjärnans stresscentra.
  • Den ger en effektiv muskelavslappning.

Denna övning kan ge en stark avkoppling som får dig att somna. Har du upprepade problem med att hålla dig vaken under övningen, kan det vara en fördel att öppna ögonen eller till och med byta position till sittande eller stående.
Under kroppscanning startar du ditt fokus t.ex. genom att känna förnimmelser i höger fot. Du börjar med att känna hur det känns i tårna. Sedan stannar du till med ditt fokus på fotsulans främre del. Därefter hålfoten, sedan hälen, sedan fotens ovansida, sedan hela foten, sedan ankeln, sedan vaden....
Här förflyttar du alltså ditt fokus längs kroppen. Du kan börja med höger ben och sedan gå över till vänster ben. Därefter kan du uppleva hur båda (hela) benen känns innan du går vidare till att fokusera på förnimmelser i bäckenet osv.

Du kan använda andningen som en förstärkare i kopplingen mellan huvud och övriga kroppen genom att rikta känslan av andningen till den kroppsdel du fokuserar på.

Huvudsyftet med övningen är att stärka kopplingen mellan huvudet och resten av kroppen. I vår stressfyllda nutid har många av oss under lång tid försummat signalerna som vår kropp försöker förmedla.

Detta är en övning där guidad meditation har stora fördelar, men det går även att utöva den på egen hand. Fördelen utan guidning är att du själv kan bestämma takten. Om du känner ett behov att fokusera en längre tid på vissa kroppsdelar än andra, du föredrar att gruppera ihop kroppen och fokusera på större enheter eller att de guidade meditationerna du provat går i för snabb takt eller för långsamt, kan eget upplägg vara positivt. Själv använder jag kroppsscanning vid sömnsvårigheter utan guidning med god framgång.

Här är exempel på ljudfil gällande kroppscanning:
Länk

Här är ett exempel från YouTube gällande kroppscanning:
Länk

.

.

.