Ambitionen för Meditate.se, är att på ett enkelt sätt be­skriva vad stress är, varför vi blir stres­sade och hur vi kan minska vår upp­levda stress.

De vanligaste och mest effek­tiva tek­nik­erna för stress­reduk­tion är enkla, icke-religiösa, veten­skap­ligt vali­de­rade öv­ningar, utan behov av speci­ella kläder eller att sitta i en konstig ställning.

Webbplatsen ger också enkla för­klar­ingar till be­ty­delsen av begrepp som t.ex. "att vara i nuet", "att andas medvetet", "att acceptera det som är" och "meditation".

De enskilda webbsidorna in­leds med en samman­fatt­ning av sidans ämne och följs där­efter av en mer om­fatt­ande be­skriv­ning med tyd­liga exempel.

Textstyckena delas regel­bundet av med citat, som har en an­knyt­ning till den aktu­ella texten. Vissa per­soner tycker att citat är en hjälp för att öka för­stå­elsen för textens innebörd. Citatet nedan är ett exempel på en insikt som uppenbarade sig för mig under en meditationsövning.

"Stress kan inte upplevas under fokusering på något verkligt i nuet. Istället genereras stress av oron över vad som kan hända i framtiden."

Det sam­man­fat­tande temat på denna webb­plats, är be­tyd­elsen av att för­stärka de nyare del­arna av hjärnan (hjärnbarken - cortex), genom ett visst var­dag­ligt för­håll­nings­sätt och genom olika öv­ningar. För­stärk­ning i en viss del av hjärnan, sker om delen akti­veras upp­repade gånger. Ju oftare delen akti­veras, desto mer för­stärkt blir den. Hjärnan håller nere sin ener­gi­för­bruk­ning genom att prio­ri­tera åter­akti­vering av för­stärkta delar.
I vårt moderna sam­hälle har en primi­ti­vare del av hjärnan (det Limbiska systemet) blivit opro­por­tio­ner­ligt för­stärkt. Det Limbiska sy­stemet kallas popu­lärt även för "Känslohjärnan" och utgör hjärnans stress­centrum.
En för­stärkt hjärn­bark min­skar således sanno­lik­heten för att upp­leva stress, efter­som dess åter­akti­ve­ring prio­ri­teras fram­för åter­akti­vering av stresscentrat.
De följ­ande webb­sid­orna på denna webb­plats kommer att för­klara mer in­gå­ende hur detta hänger ihop, samt ge för­slag på vad man kan göra för att minska sanno­lik­heten för stress. Stress­redu­cering ökar bl.a krea­ti­vi­teten, för­bättrar för­mågan att foku­sera och ger en gene­rellt för­bätt­rad livskvalité.

I navigeringsfältet finns för­utom Stress och Medi­tation, även fliken Vetenskap, som listar länkar till intres­sant in­for­ma­tion om hjärnan, som inte har en direkt kop­pling till stress eller meditation.
Fliken Filosofi inne­håller sådant som är av in­tresse ur ett per­spek­tiv för per­son­lig ut­veck­ling. Där åter­finns in­for­ma­tion och er­faren­heter från litte­ra­tur, work­shops och olika kurser.

All mental stress har en stark kopp­ling till rädsla. Rädslan att inte vara till­räck­ligt be­tyd­else­full, till­räck­ligt att­rak­tiv, till­räck­ligt om­tyckt. Rädslan att bli övergiven.
Stress ge­ne­re­ras av oron över vad som kan hända i fram­tiden och den har sitt evo­lu­tio­nära ur­sprung i räd­slan för att dö.
För 40.000 år sedan var en ute­slut­ning ur stam­men på savannen lik­ställt med döds­straff. Varje person be­hövde stödet från grup­pen för att klara de tuffa för­hål­land­ena i vild­marken och för att över­leva be­hövde alla där­för be­visa att den var till­räck­ligt bra för att få stanna.
Idag kan denna räd­sla för att bli ute­sluten, kop­plas till t.ex an­talet lajks på sociala medier eller jagan­det efter lyx­pry­lar, vilka upp­fattas höja en per­sons status i sam­hället och där­med trygga platsen i gruppen. Rent all­mänt upp­fat­tas god till­gång på re­sur­ser (pen­gar, bo­städer, pry­lar) som sta­tus­höj­ande, efter­som re­surser varit en mycket stor brist­vara under män­ni­skans historia.
Mjukvaran i vår hjärna har inte för­änd­rats på 40.000 år. Den är fort­far­ande kop­plad till ett liv på savannen och där­med pro­gram­merad att ut­lösa stress vid minsta tecken på fara, men efter­som livet på savannen var väldigt olik vårt nu­tida sätt att leva, blir stress­på­slagen i dagens sam­hälle många och kraft­igt överdrivna.