Vetenskap - Forskning om hjärnan.

Här följer en rad länkar till forskningsresultat om hjärnan.

- Eftersom hjärnan prioriterar dåliga nyheter då det under evolutionen varit viktigare att minnas faror än att minnas glada stunder, är det viktigt att stanna kvar i känslan av den glada stunden så hjärnan ska kunna hinna lagra den och inte hastigt glömma den. (Dr.Rick Hanson, engelska)Se filmen »

- Många människor ser sårbarhet som en personlig svaghet och försöker därför dölja sin sårbarhet eller döva den med t.ex. alkohol. Men om man trycker undan sin sårbarhet, trycker man även undan kreativitet, empati och glädje. (Brene Brown, engelska) Se filmen »

- Vi föds in i denna värld med ett mycket starkt behov av anknytning/ samhörighet till andra människor. Andra starka behov är att bli accepterade och att undgå att bli avvisade. Ur ett evolutionärt perspektiv var det en fråga om liv eller död att riskera att bli avvisad från gruppen. Vi människor ser känslomässigt fortfarande ett avvisande som något av det värsta som kan drabba oss. Vissa människor är så rädda för att bli avvisade att de inte vågar söka anknytning..... (Marisa Peer, engelska)Se filmen »

- Grusade förväntningar orsakar stress. I en värld av oändligt många valmöjligeter, är risken att bli besviken uppenbar. Vi upplever att vi kan bli vad vi vill, men när förväntningarna inte infrias är risken för att känna sig misslyckad och olycklig stor. (Nat Ware, 2014 engelska)Se filmen »

- De separerade nyfödda som inte fick sova hud mot hud med förälder, hade en 176%-ig ökning av stressrespons och 86%-ig minskning av djupsömn. Forskning om för tidigt födda ger nya insikter om vikten av kroppskontakt tidigt i livet.
Koppling till djuren: Den nyfödda jättepandan vilar på mammans bröst. Allt annat blir oviktigt för mamman - hon låter till och med bli att äta och dricka under ungens första levnadsvecka. Människan har också ett genetiskt programmerat beteende, men hur kan det då i modern tid ibland bli så fel.... (Modern psykologi, 2017)Läs vidare »

- För att stärka barnets självkänsla måste det finnas minst en vuxen som ”ser” barnet och erkänner det som det är. En flicka som åker rutschkana i lekparken, ropar förtjust: Mamma, titta! Mamman svarar glatt: ”Vad duktig du är och vad bra det går!” Även om svaret är välment, blir det olyckligt, enligt Jesper Juul. Den lilla flickan är helt uppe i sin upplevelse av att susa ner för kanan och har över huvud taget inte tänkt på om hon är bra eller duktig på att åka. När hon ropar till mamman att hon ska titta, vill hon bara få sin upplevelse och känsla bekräftad, men till svar få hon i stället en bedömning.... (SvD, 2005)Läs vidare »

- Generositet - En grundpelare i mänskligt beteende. Stämmer den världsbild som massmedia förmedlar att människor generellt är egoister som ogärna delar med sig av sina tillgångar? Enligt denna forskare är generositet "standardinställningen" i den mänskliga hjärnan.... (Katri Saarikivi, engelska)Se filmen »

- När du inte aktivt tänker på något speciellt, då kopplar hjärnan in det sk standardnätverket för att bl.a. skanna hot. - Den gängse uppfattningen bland neurologer var att hjärnan är aktiv endast när en fokuserad aktivitet ska genomföras, men runt mellennieskiftet förstod man att det i hjärnan finns ett nätverk (the default mode network) för spontan hjärnaktivitet. 80% av din hjärnas energi går till detta enorma nätverk av nervceller som – oberoende av ditt medvetande – bestämmer hur du reagerar på din omvärld.....(Wikipedia) Läs vidare »

- Lär dig att få igång kroppens trygghetssystem, så minskar du din stress. - När dina tankar intalar dig t.ex. att du inte duger, så kan du få igång trygghetssystemet och minska din stress gemnom att t.ex. tala mjukt till dig själv eller använda dina händer och lägga dem någonstans på kroppen vilket ger en känslan av att vara tryggt omhändertagen. Detta drar igång trygghetssystemet som signalerar att faran är över. Med upprepade övningar bryts tidigare negativa omedvetna mönster.. (2017, SvD)..... Läs vidare »

- Musik används framgångsrikt för att stimulera hjärnan på patienter med alzheimers och demens. (Alive inside, engelska)Se filmen»

- Så skyddas hjärnan från stress och depression av motion - Nu har forskare vid Karolinska Institutet i studier på möss visat att när muskler används renas blodet från ett ämne, som bildas vid stress och som är skadligt för hjärnan. (KI) Läs vidare »

- Hjärtat är ett centrum för högre visdom - Hjärtat sänder ut fler signaler till hjärnan än vad hjärnan sänder till hjärtat. Hjärtslagen liknar morsekoder, och dessa meddelanden är en reflektion av ens känslomässiga tillstånd. Följ ditt hjärta »

- Socker ökar risk för psykisk ohälsa - I genomsnitt äter britter dubbelt så mycket socker än rekommenderat maxintag. Amerikanarna äter tre gånger så mycket. Stor brittisk undrsökning visar vad detta kan leda till.....(Svt) Läs vidare » - För mycket socker....
Varför berättade ingen att det var maten som gjorde mig sjuk....(Nyheter 24) Läs vidare »

- Ger fler valmöjligheter en högre välfärd? - Förr i tiden var valmöjligheterna färre. Ett telefonbolag. En valbar telefon. En sorts tandkräm... Ger nutidens valmöjligheter oss mer lycka eller mer stress? (Barry Schwartz, engelska) Se filmen »

- Hjärnan fullvuxen först vid 25 - Det är området i pannloben, ”hjärnans beslutsfattarcentrum”, som blir klart allra sist. Detta innebär att förmågor som framtidsplanering, förmågan till överblick och att sålla intryck och riskbedömning inte är utvecklade hos tonåringarna...... helt logiskt att en förälskad tonåring har oskyddat sex eller kör motorcykel utan hjälm för att kompisarna tycker att det är coolare. (SvD) Läs vidare »

- Vår hjärna har bara kapacitet för att komma ihåg ca 7 saker samtidigt. Om man försöker komma ihåg mer, så är det högst troligt att man missar något.(Chris Sauve, engelska)Se filmen »

- Kidnappad hjärna - Beroende av droger eller dataspel har, till skillnad mot den allmänna uppfattningen, väldigt lite med dålig karaktär att göra. (Illustrerad Vetenskap) Läs vidare »


- Socker: en värre bov än fett. Sockret slår ut vår normala viktreglering. När vi får så farligt höga halter av socker så leder det till.... (Martin Ingvar, Svt)Läs vidare »


- Oddsen för att dö i förtid är 45% större om man är ensam, jämfört med 30% om man dricker mycket eller 20% om man är överviktig. (John Cacioppo, engelska)Se filmen »

- Öka din möjlighet att bli en framgångsrik innovatör. (Olivia Fox, engelska)Se filmen »

- Stora mängder prylar och överbelamrade utrymmen i hemmet kan leda till psykiska problem som stress och depression. (UCLA)Läs vidare »

- ...teorierna om den starkes överlevnad är felaktig....från att vara apor till för ca 60 000 år sedan då människan började utvandra från Afrika, har inga krigsfynd hittats, inga inslagna skallar eller bröstkorgar med spjut i...Evolutionsbiologiskt har det inte varit särskilt smart att vara aggressiv. Det var den som var snäll, som kunde inordna sig i grupp som förde vidare sina gener. Läs vidare »

- Förr fanns inte färgen blå... (engelska)Läs vidare »

- Personer med utmattningssyndrom har visat sig få försämrat minne och svårt att koncentrera sig. (Aleksander Perski)Läs vidare »

- Nattugglor får sämre betyg. Läs vidare »

- Därför minns du inte din barndom. Läs vidare »

- Håll hjärnan ung genom att lära dig nytt. Läs vidare »

- Oönskat ljud negativt för hälsan. Läs vidare »

- Koppling mellan stress och besvär av el och kemikalier. Läs vidare »

- Vissa beslut fattar vi helt utan att tveka. Vi känner på oss vad som är rätt och följer blint vår så kallade magkänsla. Men kan vi bokstavligen fatta beslut med magen? Intressant nog tycks svaret vara ja!..
..Människor som vågar lita på sin magkänsla är bättre på att förutse framtida händelser än de som inte gör det.
....text ur Katarina Gospic's bok: "Välj rätt - En guide till bra beslut."

- Öppna kontorslandskap är hjärnans värsta fiende. I stället för att vara kreativa tvingas vi använda hjärnan till att stänga ute stress. (Katarina Gospic) DN, abonnemang krävsLäs vidare »

- Rör på dig så tränar du hjärnan - Det brukar sägas att det är bra för hjärnan att lösa korsord eller sudoko. Forskning visar att den som tränar på att lösa korsord blir bättre på att lösa korsord, men det ger inga generella kognitiva förbättringar eller "spridningseffekter". Löpning däremot, inte bara förbättrar koncentrationen, den gör också att man klarar stress bättre samt att minnet förbättras.. (2016).....DN, abonnemang krävs Läs vidare »

- Ständig uppkoppling kan leda till kronisk stress. Forskare är oroliga för hur vårt mobiltelefonanvändande påverkar oss. DN, abonnemang krävs Läs vidare »

- Mobiltelefoner påverkar våra konversationer och vår empatiska förmåga. Det räcker med att någon lägger en mobiltelefon på bordet för att det empatiska utbytet ska bli lägre. (Sherry Turkle) SvD, abonnemang krävsLäs vidare »

- Bonus - ett sänke för motivationen. (Håkan Salwén) SvD, abonnemang krävsLäs vidare »

- Medkänsla börjar med att vi speglar varandra.Spegelneuronerna är utgångspunkten för mänsklig medkänsla.
Vi härmar omedvetet andra: vi gäspar när andra gäspar, vi lägger armarna i kors när andra gör det osv. En särskild period när spegelneuronerna löper amok är i förälskelsen. - Förälskade blir som kemeleonter. SvD, abonnemang krävs Läs vidare »

- Majoriteten av de som drabbas av utbrändhet är högpresterande personer med kvalificerade arbeten och lång utbildning. Utbrändhet skiljer sig kliniskt från människor med diagnos depression. ETC, abonnemang krävs Läs vidare »