Forskning - Varför meditation?

Här följer en rad länkar till forskningsresultat om meditation.

- Meditation bidrar till ökat välbefinnande. Möt "världens lyckligaste man." (BBC, 2012 engelska)Se filmen »

- Denna hjärnforskare var inledningsvis skeptisk till påstådd påverkan från mindfulness, men när hon själv av en slump började utöva medveten närvaro, upptäckte hon att det verkligen gav positiva effekter. Nu bedriver hon egen forskning om mindfulness och har kommit fram till att: Meditation är effektivt för att minska stress, depression, ängslan, sömnsvårigheter och för att öka livskvalitén. (Sara Lazar Ph.D., 2011 engelska)Se filmen »

- Övning ger färdighet! När vi övar på någonting t.ex. att spela ett musikinstrument, att jonglera, att lära oss ett språk eller att fokusera på något i nuet, så växer den delen av hjärnan som är kopplad till den aktuella aktiviteten. Dessa aktiviteter aktiverar den yngre delen i hjärnan: Hjärnbarken (cortex). Därför kan erfarenhet med ett vetenskapligt uttryck kallas: hjärnbarksförtjockning eller kortikal förtjockning. Aktivering i viss del av hjärnan ger helt enkelt upphov till tjockare nervbanor i det området. Tjockare nervbanor=erfarenhet. (Shauna Shapiro, 2017 engelska)Se filmen » Annat exempel på samma tema  »

- Vi distraheras av tusentals tankar som inte tycks bidra till någon nytta utan är snarare en källa till oro. Kan man bromsa flödet av oroande tankar genom att medvetet sluta "göda" tankarna? (The science of yoga, part 1 - meditation, engelska)Se filmen »

- Självkontroll är viktigare för personlig framgång än t.ex. intelligens eller samhällsklass. Talanger som uppmärksamhet, fokusering och ett lugnt sinne är mer betydelsefullt än t.ex. rika föräldrar eller högt IQ för att nå framgång. Mindfulnesspraktisering är alltså viktigare för lycka och framgång än höga betyg i skolan. Så varför lär man inte ut mindfulness i skolan? (AnneMarie Rossi, 2015 engelska)Se filmen »

- Mindfulness medverkar till att uppfatta sig själv på ett neutralt sätt utan en subjektiv hopkopplad berättelse?, Hjärna är uppdelad i områden som har olika funktioner. Många av oss kan inte se neutralt på t.ex. vår kropp utan ofta finns en påhittad historia kopplad. Detta beror på att olika områden i hjärnan påverkar varandra på ett ibland negativt sätt, men med mindfulness kan denna ofördelaktiga koppling brytas. (Mark Williams, 2011 engelska)Se filmen »

- Uppmärksamhet och mindfulness. (Sam Chase, 2018 engelska)Se filmen »

- Hur kan en 8-veckorskurs i mindfulness få främre delar i hjärnan att växa (vilka är förknippade med högre ordningens hjärnfunktioner såsom medvetenhet, koncentration och beslutsfattande), medan amygdala som initierar stresshormon, krymper? (2014 engelska) Läs vidare »

- Tidigt i mitt liv blev jag tillsagd att jag var dömd att leva ett begränsat liv, men efter att ha tränat upp de bristfälliga delarna i min hjärna genom aktivt fokus, så har hjärnan "reparerats" och jag har erhållit ett normalt liv. (Barbara Arrowsmith-Young, 2013 engelska)Se filmen »

- Mindfulness kan lindra trauma och stötta läkning och förlåtelse.. (Dolph Lundgren, 2017 engelska)Se filmen »

- Dalai Lama: "- Om du vill vara lycklig: Öva medkänsla!" Nu har det gjorts en vetenskaplig studie, där det framgår att hans uttryck har bevisats. Efter bara sju timmars träning kunde man se stora skillnader i de kretsar i prefrontala cortex som är kopplade till empati och ett ökat antal positiva känslor hos gruppen som mediterat, jämfört med kontrollgruppen.
– Allt vi har lärt oss om hjärnan tyder på att det inte är svårare att träna upp välbefinnandet än att till exempel lära sig spela fiol. Om du övar blir du bättre på det. Och det krävs inte tusentals timmar för att hjärnan ska ändra sig, utan det räcker med några timmars meditation för att vi ska kunna se stora förändringar i ett antal nätverk i hjärnan. – Vår hjärna förändras konstant, medvetet och omedvetet. Merparten av tiden är vi helt omedvetna om den förändring som sker, vilket innebär att vi inte tar ansvar för att forma våra hjärnor, utan överlåter det åt tillfälligheter. Så lite som en timmes datorspel kan förändra hjärnans struktur. (2016 Richard J. Davidson)
Läs vidare »

Att jaga efter höjd självkänsla kan i själva verket leda till känslor av otillräcklighet...psykologer har istället börjat inrikta sig på självmedkänsla...(2014).Läs vidare »

Fungerar affirmationer? Forskare har låtit personer med hög och låg självkänsla upprepa positiva fraser om sig själv. Forskare tror nu att "överpositiva" mantran kan (precis som överdrivet beröm) ge motsatt effekt... Läs vidare »

Mindfulness-historia.1 - Hur lyckades den tidigare flummiga meditationskulturen komma in i finrummet på västerländska sjukhus? (2013 Modern psykologi) Läs vidare »

Mindfulness-historia.2 - Mannen som får västvärlden att meditera (2010 SvD) Läs vidare »

Inspirerande föreläsning av Jon Kabat-Zinn, som startade forskningen inom mindfulness 1979. Filmen (nästan 2 timmar!!) kanske ger mer för någon som har viss erfarenhet av mindfulness, men se den gärna oavsett erfarenhet. Det går alltid att se om den och få nya "aha-upplevelser"... Se filmen »


- Träna dig till varaktig glädje! (en sida med länkar till ett flertal forskningsartiklar från 2005 och framåt....
Läs vidare »


- Psykisk ohälsa ökar bland svenska elever. De har ett stort behov av att kunna hantera prestationskrav och livets utmaningar. Studier där elever deltagit i mindfulnessträning visar en rad kognitiva, sociala och psykologiska fördelar för eleverna. Dessa inkluderar förbättringar i arbetsminne, uppmärksamhet, akademiska färdigheter, sociala färdigheter, emotionell reglering och självkänsla, samt självrapporterade förbättringar i humör och minskad ångest, stress och trötthet (2012)...
Läs vidare »


- Mindfulness på skolschemat. Inför förra läsåret bestämde de sig för att försöka med mindfulness. Alla på gymnasiet skulle få gå kursen, två gånger i veckan i två månader – på lektionstid. Det är bl.a. betoningen på stimulans utifrån som gör dagens unga så stressade.
"– När jag har svårt att fokusera försöker jag bli närvarande i nuet", säger Magdalena, 16 (2012)...
Läs vidare »


- Forskare mediterar för kreativitet.
Albert Einstein förstod tidens relativitet en tidig morgon mellan sömn och vaka.
Werner Heisenberg upptäckte kvantfysikens osäkerhetsprincip när han låg till sängs med hög feber i Danmark.
Isaac Newton började fundera på gravitationslagarna när han satt i kontemplativa tankar under ett träd och hörde ett äpple dunsa mot marken.
Bland våra mest framstående forskare finns exempel på hur förändrade medvetandetillstånd kan vara en källa till ny kunskap. Kan då kontemplation och meditation, att avsiktligt ”sakta ned” hjärnverksamheten, fördjupa vårt medvetande och därmed öka vår förståelse för hur saker och ting sker och hänger samman?... Läs vidare »


- Hjärnan mår bra av stilla fokus, men i dagens uppstressade arbetstempo är det ganska svårt att föra in något nytt – även om det är välgörande. Idealet vore egentligen att barn fick lära sig mindfulness redan i skolan så att det blev ett naturligt verktyg att bära med sig ut i livet... (2014)
Läs vidare »


- Kroppen är inte med i det vi gör. Vi är någon annanstans, förlorade i en berättelse om oss själva och vår kamp för att göra livet lite bättre... (2010, Katarina Lundblad)Läs vidare »


- 5 frågor Hur går mindfulness till?...under åtta veckor och lär sig kroppsscanning, yoga samt sittande och gående meditation.... (2009, Camilla Sköld)Läs vidare »


- Meditation lindrar smärta. Smärtlindring med hjälp av meditation kan i vissa fall vara effektivare än mediciner. – Det som är lite mer spännande än förväntat i den här studien var att effekterna var såpass starka, och inte bara marginella som jag hade förväntat mig. På det här sättet kan man säga att det är ett steg framåt för hur man kan stödja den enskilda patienten, säger Martin Ingvar. (2011, the Journal of Neuroscience)Läs vidare »


- Meditation ger ökad livskvalité. 20 vetenskapliga anledningar att börja meditera idag (2013, Emma M. Seppälä Ph.D, engelska) Läs vidare »


- Mindfulness i stället för terapi. En ny svensk studie av forskare vid Lunds universitet visar att Mindfulness kan vara lika effektivt som psykoterapi. Studien har gjorts inom primärvården i Skåne. (2014) Läs vidare »


- Positivt att inte trycka undan ovälkomna tankar vid meditation...(2015) Läs vidare »


- Bättre beslutsfattande efter meditation (2015)... Läs vidare »