Upplevd stress
Sammanfattning
Källan till all stress är rädsla och kärnan är rädslan att dö.
Det är främst en oro för vad som kan hända i framtiden som ger upphov till stress, men även t.ex onaturliga miljöer,
långvarig ensamhet och stillasittande bidrar till vår upplevda stress.
Några av huvudorsakerna i vårt samhälle som orsakar stress är:
- Händelser som skapar en omedveten känsla av att riskera att bli utesluten ur gruppen. T.ex att bli kritiserad, känsla av misslyckande, inga lajks på sociala medier
- Att känna sig ensam
- Vi är programmerade att vara distraherade, inte att vara lugna och sysslolösa
- Separation från naturen
- Grusade förväntningar, i ett samhälle som erbjuder ett oändligt val av möjligheter
- Omgiven av en mängd okända människor. Befinna sig på platser med trängsel
- Alltför stillasittande - brist på rörelse
- Enormt informationsflöde
- En icke kreativ, icke påverkbar jobbsituation
Varför är vi så stressade?
Vår hjärna är programmerad för ett liv på savannen, men det är inte bara dagens hektiska tempo på jobbet som gör att stressen ökat dramatiskt jämfört med vårt evolutionära ursprung som jägare-samlare. Här är några exempel på vad som gör att vi idag mår mentalt allt sämre:
- Rädsla är orsaken till stress och en av våra största (oftast omedvetna) rädslor, är att bli avvisad från gruppen (stammen), vilket under vårt evolutionära ursprung var förknippat med livsfara. Därför utgör t.ex. arbetsplatsen, sociala medier, instabilt familjeförhållande och upplevelse av ensamhet, stora källor till stress. Att bli av med jobbet, dissad på Facebook, genomgå skilsmässa och brist på socialt umgänge, utlöser stress eftersom vår hjärna tolkar detta som livshotande situationer.
- Att allt fler lever i ensamhushåll är i sig inget problem för vår mentala hälsa, men att vi har färre nära vänner än tidigare är en källa till stress. Att känna sig ensam är ett större hot mot hälsan än t.ex rökning och alkohol
- Evolutionens drivkraft är populationsökning vilket leder till att överlevnad och förökning är de två viktigaste evolutionära målen för en art. På savannen överlevde människor som reagerade på alla former av eventuella hot, i större omfattning än de som var mindre alerta. Detta har resulterat i att även hjärnan i nutidens människor, är programmerade att ständigt vara på sin vakt och att vi helst ska vara i rörelse för att säkra tillgång på föda. Detta är huvudanledningen till att många tycker att det är svårt att t.ex meditera, eftersom hjärnan ser denna passiva aktivitet som en risk och därmed höjer stressnivån.
- Människan har levt nära naturen under nästan hela sin historia. Den omfattande urbaniseringen de senaste seklen har bidragit till en ökad stress. Vetenskapliga studier visar att halten av stresshormon stiger när vi befinner oss i en stad jämfört med när vi är nära naturen.
- Det utbud av valmöljligheter som erbjuds i dagens samhälle orsakar stress när målen inte nås enligt förväntan, eller när utfallet på en upplevelse blir sämre än förväntat. Det är alltså skillnaden mellan förväntan och utfall som genererar stress. En enklare livsstil med färre valmöjligheter, genererar alltså lägre stress.
- Vi lever i samhällen som är betydligt större än de grupper på max 150 pers, som vi evolutionärt är präglade av. Det uppstår en otrygghet när man är omgiven av en stor mängd okända människor.
- Vi rör oss betydligt mindre än vi gjorde på savannen. Hjärnan är programmerad att befrämja rörelse. Brist på rörelse ökar t.ex. vår ångest.
- Genom medier bombarderas vi av sensationella nyheter från hela världen, som till största delen inte påverkar oss personligen. Men eftersom vår hjärna tror att alla händelse som vi får information om, äger rum inom det starkt begränsade område som vi levde inom under vår evolutionära historia, så uppfattar hjärnan alla dessa negativa händelser som direkta hot på vår existens, oavsett var i världen de äger rum.
- Vi lever i hierarkiska strukturer. Arbetsförhållande med litet personligt inflytande leder till stress, liksom klasskillnader och inkomtklyftor.