Filosofi

Skam - Ett hinder för glädje och kreativitet.

Skillnaden mellan skuld och skam:
- Skuld: jag har gjort något dåligt.
- Skam: jag är dålig.

Misstag som vi gör i vårt vardagliga liv ger oss skamkänslor. Men vuxnas för­döm­an­den av våra... läs vidare ...


Tankar om tankar - Var kommer de ifrån?

Det påstås att din hjärna förser dig med ca 50000 tankar/dag. Av dessa är 98% samma tankar som du tänkte igår varav 80% är negativa. Vi vet att negativa tankar förstärker känslohjärnan och därför bidrar dessa till att öka vår upplevda stressnivå, men det finns en insikt som kan bryta den onda spiralen... läs vidare ...


Bryta negativa tankemönster - Vägen till ett lyckligare liv

Är det du som styr dina tankar eller tvärt om?
Prova att sluta tänka, så får du svaret.
Dina tankar påverkar dig hela tiden oavsett om du vill eller inte och tyvärr är de flesta dessutom negativa. Stressen som dessa negativa tankar genererar, kan minskas genom att bygga upp nya mönster av positiva ersättningstankar. Detta är dock inte gjort i en handvändning utan kräver mycket jobb och tålamod... läs vidare ...





Lycka - En ouppnåelig längtan?

"Lycka är perioden strax innan du vill ha mer lycka." Det betyder alltså att lycka inte kan tvingas fram utan den för­svinner när vi för­söker. Vi vet alla att lycka inte kan köpas för pengar och att den inte är en naturlig följd av beröm­melse. Vi vet också att man inte kan hitta var­aktig lycka genom andra människor utan lyckan måste sökas inom oss själva, men hur?
På nätet finns många tips (t.ex. denna film).
Många av oss är präg­lade av en kultur som upp­mun­trar till att jobba hårt, tjäna mycket pengar och helst bli berömd. Kulturen upp­manar också att se till andras behov före ens egna (annars beskriver kulturen oss som själviska). Om denna livs­stil gör oss lyck­liga eller ej, har inte hög prio­ritet i denna kultur.
Lycka är en känsla som endast kan åtnjutas i nuet. Om vi låter tank­arna enbart sträva efter mål i fram­tiden eller gräma oss för vilka misstag vi gjort, lär vi inte uppleva lycka. Istället bör vi fundera över vilka akti­vi­teter vi brinner för. Akti­vi­teter som upp­slukar oss så att tid och rum för­svinner. Om vi inte följer vår passion i arbets­livet och på fri­tiden, kommer vi snarare att upp­fylla någon annans önskan än vår egen.
CG Jung intro­du­cerade begreppet Arketyp inom psyko­login, där dessa inre mönster för varse­bliv­ning, tolk­ning och beteende, anses vara med­födda. CG Jung hade i sin tur blivit inspi­rerad av Platon, så följande tankar är inte nya: Om du bara gör det som för­väntas av din om­giv­ning gällande yrkes­val, att ställa upp för släkt och vänner, val av fritids­sysslor osv utan att ta hänsyn till "din inre röst" (din arketyps driv­kraft), kommer du att slösa bort mycket energi och kraft. Du belönas visser­ligen tro­ligen av din om­giv­ning med "hurra­rop och rygg­dunk", men dina insatser ger dig ingen djupare till­freds­stäl­lelse. Att däremot följa din inre röst, ger dig inre styrka och glädje. Dvs då gör du det som stämmer överens med den du är och det du är född till att göra. En del männi­skor hän­visar till detta som "sitt kall".
Hur vet man då vad som är ens kall? Hemlig­heten ligger i att lyssna inåt och lita på det du hör /känner.
Det lät ju inte så svårt, men varför har då majori­teten av folket ett yrke som de inte brinner för? Tyvärr har vi en tendens att lita mer på vad andra tycker än på oss själva. En av livets största rädslor är att inte bli accep­terad om vi skiljer oss från mängden. Det kan alltså kräva ett stort mod och en stark tillit till sin inre röst för att omfamna det som är ens kall. Tyvärr inne­fattar olika yrken olika status, även om allt är lika viktigt för att få sam­hället att fungera. Så om det står klart att ens kall är en uppgift med mycket låg samhälls­status, så bli det extra svårt att över­tyga sig själv om att lita på den inre rösten. Vinsten om man lyckas är enorm, men rädslan kan tyvärr ofta vara oöver­vin­nerlig.
Samman­fatt­ningsvis ska du alltså vara i ditt "ja-utrymme" (den plats /aktivitet där hela din kropp /ditt väsen svarar an med ett rungande JA!) under så stor del av dagen som möjligt. Det måste åtmin­stone finnas delar av dagen som du kan välja akti­vi­teten själv efter egen passion.

I Japan finns ett uttryck "Ikigai",som är en modell för att finna den uppgift som passar bäst.

Snacket om att alla behöver andras kärlek, upp­skatt­ning och att bli sedd, stämmer inte i vuxen ålder. Kärlek behöver vi alla, men den mest närande kärleken kommer inifrån oss själva. Det är en brist hos "vårt inre barn" som gör att vissa vuxna behöver extern bekräft­else.
Din självbild är grundad på vad ditt sinne talar om för dig. Men eftersom det inte är dina tankar i grunden som sinnet förmedlar, får du en falsk bild av den du är. Tankarna härstammar utifrån, från människor runt omkring dig. Vissa av tankarna har sin grund i barndomen, där människor berättade hur de uppfattade dig och vad du gjorde bra och dåligt. Andra tankar har uppkommit senare i livet. Tankarna som har starkast förankring härrör från tidigt i livet, då vi är som mest mottagliga och påverkbara.

Rumi sa att "kärlek är inte en känsla, det är din existens." Tänk om... den kärlek jag känner när jag interagerar med någon, är något som alltid har funnits inom MIG och inte förmedlats från någon annan TILL mig. Att det är MIN EGEN inneboende kärlek jag känner och inte någon annans. Det är nog svårt att veta var kärleken jag känner kommer från, men eftersom den sällan dyker upp utan att jag är med någon är det logiskt att anta att den kommer från den andra personen (som verkar vara den vanligaste uppfattningen i vår kultur). Om den kärleken jag känner kommer från mig och alltid har funnits där, varför kan jag då inte alltid känna den och varför uppstår känslan först när jag interagerar med någon människa eller djur? Men... jag kan faktiskt också känna en väldigt liknande känsla om jag upplever fängslande skönhet i naturen. Jag tänker nog inte alltid på den där känslan som uppstår, som kärlek. Om det är kärlek jag känner i naturen, så kan den känslan inte komma från någon annan än mig, eller..? Är det så, att den kärlek jag känner, har sitt ursprung inom mig och upplevs när jag ger mig själv tillåtelse att frigöra mig från mitt ego, och därmed riva de skyddsmurar jag byggt upp av rädsla? Är det så att det är egot som hindrar mig från att känna konstant kärlek?


Bioenergetics - Kroppen berättar din historia

Det som påverkar sinnet, påverkar kroppen och vice versa... läs vidare ...


Trauma - Ärftligt lidande

Psykiskt trauma kan uppstå efter en chockartad eller smärtsam upplevelse. Den kännetecknas av... läs vidare ...


Konstutövning - Bra för kreativiteten

Skolan är i stort sett helt inriktad på akademiska ämnen och väldigt få konstnärliga.
Forskning visar... läs vidare ...


Själen - Finns den och är den odödlig?

Tankar om själen har fascinerat människan under lång tid.
- Är det så att vi alla har en själ inom oss... läs vidare ...


Definierar ditt yrke dig?

När vi är bjudna på t.ex. en middag med människor som inte har träffat varandra tidigare, kommer ofta en typisk fråga när man bekantar sig med varandra: Vad jobbar du med?

Definierar jobbet vem man är som person eller... läs vidare ...


Fett, socker och dåliga nyheter - Saker som hjärnan belönar

Under hjärnans evolution har det tillkommit funktioner som i vissa fall idag upplevs som negativa.
Kroppen omvandlar det vi äter till fett eller socker beroende på om... läs vidare ...


Karma - Vad är det?

Enligt Wikipedia betyder Karma: lag om orsak och verkan... läs vidare ...


Synintryck - Skiftande världsbild utifrån våra två ögon

Vad skulle du dra för slutsats om dina två ögon gav olika bilder av hur du uppfattar världen?
Vissa människor anser att vi har en manlig och... läs vidare ...


Autentisitet /äkthet - Ta tillvara alla dina resurser. Bli ditt bästa du.

En av de större drivkrafterna för någon som utövar meditation, är att minska rädslor och därmed bli mer autentisk. Autentisitet bidrar... läs vidare ...


Jesus: en son till världens skapare eller en upplyst person?

Eckhart Tolle har en hypotes om att Jesus uttalanden har misstolkats och att han i själva verket var en upplyst person (likt Buddha... läs vidare ...


Hjärnan - oförändrad under 40.000 år

Vår hjärna är fortfarande anpassad till ett liv på savannen. Därför är det inte så konstigt att vi ofta handlar helt irrationellt... läs vidare ...